Het zakelijk portret

één stijl, één vorm, één uitstraling & rechtenvrij 

Niet afstandelijk, maar toegankelijk. Serieus met een vrolijke twist. 

WAAROM ?

Ken je ze ? De websites waarin de collega's door middel van (slecht)uitgesneden amateur kieken worden gepresenteerd ?
Daarom is de reden waarom men mij vraagt, eigenlijk heel simpel...

Enerzijds worden de portretten gemaakt om de website van het bedrijf professioneel en verzorgd over te laten komen (één stijl, één vorm, één uitstraling). Anderzijds is het ook een mooi kado aan het personeel, want ze kunnen - wat mij betreft - de beelden ook voor eigen gebruik toepassen (denk aan CV en/of Linkedin gebruik). Let op : de beelden worden rechtenvrij geleverd. Dus geen gedoe !

UITWERKING

De uitwerking van de beelden zijn op aanvraag. Dat kan voor de website zijn, maar ook voor een presentatie aan de muur. Hiervoor zijn vele mogelijkheden denkbaar, die ik graag nader zal bespreken. Een voorbeeld van een presentatievorm vind je hier.

Onderop deze pagina vind je voorbeelden van series die ik in opdracht van bedrijven & scholen heb gemaakt.
De opzet is meestal hetzelfde. Ik zet mijn studio op in een daarvoor toegwezen ruimte en ga in samenwerking met mijn contactpersoon van die organisatie aan de slag om - meestal aan de hand van een vast rooster - de collega's te portretteren.
Uit ervaring weet ik inmiddels dat 10 minuten per persoon gemiddeld voldoende is. Het eea hangt natuurlijk wel af van de opdracht / vraag opdrachtgever.

WERKWIJZE

Ik maak studio-portretten, géén pasfoto's ! Het lukt mij eigenlijk altijd om mensen - meestal met de nodige rust en  humor - op hun gemak te krijgen en hen te fotograferen zoals ze zijn. Daardoor ontstaan er open en toegankelijke portretten, waar mensen zichzelf in herkennen en er dus tevreden over zijn...

Mijn uitdaging ligt niet in het verbeelden (dat is tenslotte slechts de buitenkant), maar meer in hoe ik de persoon naar voren kan laten komen. Altijd in alle rust en geduld. Tegen de mensen die zeggen dat ze liever naar de tandarts gaan, dan naar 'de fotograaf', zeg ik : kom maar op, ik bewijs je het tegendeel ! En geloof mij, het lukt ...

Zakelijk portret, portret19, 19, Bedrijsportret, Zakelijkportret, studioportret

Herkenning is één, verbeelding is twee. Het gevolg is dat mensen zichzelf in het beeld herkennen en met een heel tevreden gevoel mijn (tijdelijke) studio verlaten.
Het is écht mijn talent en kracht om uiteindelijk zelfs om de meest gespannen mensen prettig te portretteren... Maar, geloof mij niet alleen op mijn woord, lees de reacties van anderen zou ik zo zeggen ..

RECENSIE(S)

In het najaar kreeg Menno Bonkenburg de opdracht om het docententeam van Opleiding Fysiotherapie Hogeschool Leiden te fotograferen in kleine groepsportretten.
 

Het was een open opdracht maar ik wilde graag de vitaliteit van ons team in de foto’s herkennen. De foto’s zijn bedoeld voor de gang van de opleiding met als doel dat de nieuwe studenten hun docenten met naam en toenaam leren kennen.

Dat is Menno meer dan uitstekend gelukt: hij doet iets met mensen en dat zie je in al zijn portretten terug. Hij haalt het mooiste uit de mens naar boven en legt dat op originele wijze op de  “gevoelige plaat”
vast .

De vitaliteit spat er van af en dat was precies de bedoeling. 
Dank, Menno, voor je prachtige foto’s !

 

Joke Steevert, Onderwijsmanager Opleiding Fysiotherapie Hogeschool Leiden

Zakelijk portret, portret19, 19, Bedrijsportret, Zakelijkportret, studioportret
Zakelijk portret, portret19, 19, Bedrijsportret, Zakelijkportret, studioportret,19