top of page

Tips als het gaat om kleding, accessoires en de voorbereiding

Hier volgen een paar tips die je / jullie kunnen helpen bij de voorbereiding op een fotosessie, dus voor nóg mooiere foto's.
Hoe wil je overkomen op de foto? Casual? Formeel? Glamourous?  Of meerdere stijlen door elkaar heen?
Je kledingkeuze is erg hierbij erg belangrijk! 

 

Achtergrond en kleding

Zoals eerder aangegeven fotografeer ik in mijn studio meestal met een witte achtergrond. Witte kleding en pastelkleurige kleding geeft een heel mooi effect, heel naturel op een witte achterwand, in sepia, zwart-wit of kleur.
Op een zwarte achterwand springt het er mooi uit door het grote contrast. Spijkergoed geeft een tijdloos casual effect op de foto en is daardoor altijd veilig. Bijnvoorbeeld een blauwe jeans met wit shirt. Je moet je namelijk ook lekker voelen in de kleding die je aantrekt voor de fotosessie. Alles komt natuurlijk ten goede van het eindresultaat, de foto!

Felle kleuren zijn af te raden, zeker met meerdere personen op een foto, omdat dat echte aandachtstrekkers die de aandacht van het resultaat kunnen afleiden. Weet ook dat drukke strepen of dessins of opvallende tekens vaak heel storend kunnen overkomen op een foto.

 

Persoonlijk tintje aan de foto

Om foto’s een persoonlijk tintje te geven, is het misschien leuk om zelf iets mee te brengen om mee op de foto te gaan. Neem bijvoorbeeld een muziekinstrument mee, een voetbal of iets anders wat iets over jezelf zegt. Ik maak dan wat extra foto's, zodat je een goede keuze kunt maken uit de foto's zonder én met persoonlijk voorwerp.
 

Gezins- en groepsfotografie

Voor gezins- en groepsfoto’s is het sleutelwoord harmonie. Of je nu besluit allemaal kleding aan te trekken die pastelkleur of aardetinten als hoofdtoon hebben, of allemaal dezelfde kleur zoals wit of spijkergoed, het belangrijkste is te vermijden dat een persoon er duidelijk uitspringt qua outfit, omdat de aandacht op het resultaat (de foto) naar die persoon zal uitgaan, tenzij dat juist de bedoeling is natuurlijk! 

 

Kinderen op de foto

Het mooiste is als je/jullie kind(eren) zoveel mogelijk rustige kleding aan hebben. Dit komt mooier over dan drukke prints, de aandacht gaat dan uit naar het kind. Verder komt lichte kleding voor kinderen ook mooier uit dan donkere kleding. Dus doe liever iets wits, lichtblauw, zachtroze, beige o.i.d. aan. Het is ook leuk, juist voor een foto in kleur en als het om een foto van 1 kind gaat, om een heel felgekleurd extra shirt mee te nemen, bijvoorbeeld knalroze, felrood, turkoise.

Wees ervan bewust dat rokjes bij kleine meisjes niet altijd handig zijn, rokken gaan nogal gauw verkeerd zitten. Dus zorg óf voor een bijkleurende onderbroek of romper of kies voor een broek. Blote voeten kunnen ook heel leuk staan op de foto… 

 

Zwangerschapsfotografie

Als je zwanger bent, is het het mooiste om je buik te laten fotograferen als je ongeveer 36 weken zwanger bent. Dan is je buik namelijk mooi rond.

Let erop dat een paar uur voor de sessie geen strakke kleding gedragen wordt die strepen/afdrukken in uw huid achterlaat. Deze zie je helaas goed op de foto. Zwarte of witte kleding is mooi, evenals een strak topje wat je omhoog kunt schuiven of een blouse die je opengeknoopt kunt dragen.

Voor een witte of zwarte broek die niet helemaal meer past, is een witte of zwarte buikband een oplossing. Het is natuurlijk ook leuk om je parter en/of kind(eren) mee te nemen om ook samen met op de foto te gaan.Algemeen

Bekijk wat (voor)beelden op mijn site en op internet om inspiratie op te doen. Als je wat gevonden hebt wat je helemaal leuk lijkt, stuur mij dan de foto’s (kwaliteit maakt mij niets uit!) even op zodat ik de set wat beter kan voorbereiden.

Voor de dames :

denk ook aan make-up et cetera. Een foundation om spiegeling in je huid (gezicht) te voorkomen is altijd een goed idee. Ga je voor meer portret-achtige beelden met een wat hoger contrast, dan mag je je ogen iets meer opmaken dan dat je normaal gesproken doet.

Zijn er verder nog zaken die ik als fotograaf zou moeten weten? Meld het mij alsjeblieft!!

 


Ik hoop dat je wat met deze tips kunt.
Een goede voorbereiding is immers méér dan het halve werk...

voorbereiding fotoshoot
elkaar helpen voor de fotoshoot bij portret19
bottom of page